4 C
Aarhus
mandag, maj 16, 2022
Aarhus City Info Tandlægeskræk? Få en behagelig tandlægeoplevelse i Risskov

Tandlægeskræk? Få en behagelig tandlægeoplevelse i Risskov

I Veri Sundhedscenter, tæt på Risskov, finder du Lindberg tandklinik. Klinikken er ejet af Jacob og Anita Lindberg, der som børn begge led af tandlægeskræk. Jacob er uddannet tandlæge. Uddannelsesvalget er inspireret af Jacobs egen tandlægeskræk – med formålet om at revolutionere tandlægepraksis med særligt fokus på at hjælpe patienter med at overkomme angsten.

En behagelig oplevelse hos tandlægen

Lindberg Tandlægeklinik er en af Danmarks mest moderne tandlægeklinikker. Jacob og Anita overtog to tandlægeklinikker i Veri Center i Risskov i 2017, og i løbet af 2019 slog de klinikkerne sammen og moderniserede lokalerne fuldstændigt. Formålet med moderniseringen var at skabe lokaler – lige fra reception til klinikrum, – der skulle emme af afslapning, ro og velvære. Efter lang tids research og samarbejde med nogle af landets dygtigste entreprenører stod de moderne og nytænkende lokaler klar.

Arkitekturpsykologi: Særlig indretning reducerer tandlægeskræk

Mens det er Jacob og de andre dygtige tandlæger, der tager sig godt af dig og dine tænder, er det primært Anita, der har udtænkt ideerne til de nye lokaler. Anita er uddannet inden for branding, marketing og oplevelsesøkonomi, og lokalerne er indrettet efter principperne i arkitekturpsykologi. Ligesom nogle hospitaler arbejder mere og mere målrettet hen mod indretning, der skal afstresse og berolige patienter, kan tandlægeklinikker udnytte samme principper. De rum, vi befinder os i, påvirker os utroligt meget. Lider du af tandlægeskræk, bliver angsten ikke mindre af at træde ind i en traditionel, steril og rungende klinik. Hos Lindberg Tandlægeklinik træder du i stedet ind i et wellness-inspireret rum, hvor stemningen er fuldstændigt afslappende.

Intentionelle klinikrum og veloplagt personale

Du finder derfor intet sterilt eller stereotypisk tandlægeagtigt, når du træder ind hos Lindberg Tandlægeklinik. Det er dog ikke kun receptionen, der er indrettet ud fra nøje overvejelser – også klinikrummene er konstrueret med tanke på både medarbejderes og patienters velbefindende. De er nemlig alle indrettet på helt samme måde. Rummene har altså de helt samme skabe og skuffer, og alt udstyret er placeret på helt samme plads. Det gør, at tandlægerne altid har det nødvendige udstyr lige ved hænderne, uden de skal bruge tid på at lede efter det – eller forlade rummet for at hente udstyr andetsteds. Når alting er på sin plads, og når alle klinikrum er indrettet ens, giver det både tandlægerne og patienterne en roligere oplevelse. Patienten kan nemlig lynhurtigt mærke, hvis der opstår afbrydelser midt i proceduren. Det er sådanne småting, der får stor betydning for den samlede tandlægeoplevelse.

Ud over velindrettede og intentionelle lokaler er personaletrivsel i højsædet. For Jacob og Anita har det altid været klart, at en god tandlægeoplevelse starter, når patienten bliver mødt af en glad og smilende person i receptionen. Arbejdsglæde er derfor en høj prioritering på klinikken. Jacob har selv oplevet kolleger fra tidligere arbejdspladser, der mistrivedes i dagligdagen. Stress har ofte været hovedårsagen til mistrivslen, og når medarbejderne er stressede, smitter det tydeligt af på patienterne. En af måderne, hvorpå Jacob og Anita garderer sig mod hverdagsstress, er netop de særligt indrettede klinikrum – og derudover en seriøs og bevidst ledelsesstil med mennesker i fokus. 

Tandlægeskræk i tal

Ifølge Tandlægeforeningen er ca. 30 % af den danske befolkning utrygge ved at gå til tandlægen, mens ca. 10 % lider af decideret tandlægeangst. Tandlægeangst kaldes også odontofobi. Ofte bliver folk med tandlægeskræk fanget i en ond cirkel, når de går til tandlægen. Bryder du dig ikke om at gå til tandlægen, er der sandsynligvis langt imellem dine besøg. Det resulterer i dårligere tænder og tandkød, som blot gør besøgene værre, fordi behandlingen i så fald bliver mere omfattende fra gang til gang. Sørger du for at komme regelmæssigt til tandlægen, kan behandlingen som regel holdes til et minimum.

Det kan du gøre mod din tandlægeskræk

Tandlægeforeningen foreslår først og fremmest, at du taler åbent og ærligt med din tandlæge om din angst. Når tandlægen ved, hvordan du har det, er det nemmere for vedkommende at hjælpe dig. Du kan også lave afspændingsøvelser, inden du skal til tandlæge, ligesom du kan medbringe en ledsager på dagen, der gør dig rolig. Vælg en tandlæge, du stoler på, og som du føler, at du kan kommunikere klart og ærligt med. Aftal også med tandlægen, inden I går i gang, hvad der helt præcist skal laves. Aftal både de specifikke trin, så du er forberedt på det hele, og den endelige pris på regningen. Det gør, at du føler dig mere i kontrol undervejs, når der ikke kommer uventede overraskelser. Ved decideret odontofobi kan du også søge hjælp hos en psykolog.

Mest populær

Hvad er fordelene ved at bestille fra en webshop i stedet for at besøge butikken?

Når du ønsker at købe noget, er det svært at modstå tiltrækningen ved at kunne gå ind i en butik og røre,...

Sådan shopper du de bedste tilbud uden at forlade hjemmet

Det er ingen hemmelighed, at de fleste mennesker søger at spare penge på alle måder, de kan. Og selv om nogle mennesker...

Hvorfor børn skal elske at hoppe på en trampolin

Det er en kendsgerning, at børn elsker at hoppe på trampoliner. Men hvorfor? Måske er det fordi de trætter sig selv, eller...

Sådan håndterer du stress i forbindelse med arbejdsløshed

Stress som følge af arbejdsløshed kan være overvældende. Arbejdsløshed er en stressende tid for alle, men det er endnu...