4 C
Aarhus
torsdag, maj 30, 2024
Aarhus City Info Aarhus - landets måske mest bæredygtige by

Aarhus – landets måske mest bæredygtige by

Denne artikel er udarbejdet i samarbejde med Lokalenergi.dk.

Aarhus – landets måske mest bæredygtige by

Aarhus kommune spiller klimakortet og vil gøre rammerne for den jyske hovedstad endnu mere bæredygtige. Planen begyndte i 2019 og gælder frem til 2021 og skal sikre en urban levestandard, der er attraktiv for både beboere og miljøet. Initiativet kommer fra Teknik og Miljø i Aarhus, der har fem områder, eller pejlemærker, de stiler efter at nå i mål med og derved skabe et stærkere sammenhold i byen.Planen skal opnås via et kommunalt samarbejde, der har fokus på de samme fem mål. 

De fem mål for Aarhus

Byrådet i Aarhus har samlet de fem mål under temaet “En god by for alle”. Når den midtjyske storby har nået sin målsætning, vil Aarhus ifølge Teknik og Miljø være en by, hvor indbyggerne trives og er sunde, hvor der hersker fællesskab og medborgerskab, og hvor by- og lokalmiljøerne er gode på den bæredygtige måde. Aarhus vil også gerne udmærke sig ved at være en by hvor der er brug for alle samtidig med at den vækster og har et stærkt erhvervsliv. 

Der laves målinger undervejs for at vurdere hvordan projektet skrider frem. Teknik og Miljø arbejder lokalt for at skabe et skønnere Aarhus samtidig med at de bidrager til opfyldelsen af FN’s 17 verdensmål. 

FN’s verdensmål blev vedtaget i 2015 og gælder for alle lande i verden. Det betragtes overordnet set som et fælles pejlemærke for, hvordan økonomi samt sociale og miljømæssige forhold skal følge en bæredygtig kurs. Teknik og Miljø ønsker at gøre en forskel i verdensbilledet ved at starte lokalt i Aarhus. 

Aarhus’ reformeredelokalsamfund

Ét af de fem mål – gode og bæredygtige by- og lokalmiljøer – adresseres af den kommunale afdeling som en vigtig faktor for at få den enkelte borgers hverdag til at fungere optimalt.

‘Det gode lokalsamfund’ vil betragtes forskelligt fra sted til sted. i Aarhus lægges der vægt på, at den enkelte skal kunne købe ind, finde en egnet skole til børn og have nem adgang til fritidsaktiviteter. Det hele skal foregå indenforen afstand, der minimerer behovet for transport. Boligen er kulisse for hverdagen og også på dette område mener Teknik og Miljø, at der bør være et bredt udbud, der rummer forskelligheden i byen. Der skal også være fokus på farver; de blå nuancer i himlenog havet skal være synligt, når det er muligt, og gaderne skal fyldes af grønne træer. 

Klimasikring tænkes også med ind i det gode lokalsamfund. Her tænkes på de ændrede vejrforhold, der både højner vandstanden i havene og den megaregn der må tages højde for i haver, på gader og i kældre. Bæredygtighed er det nyesort,og i København gøres der lignende tiltag for at forbedre klimaforholdene-blandt andet af boligselskaber og af et forskerteam der er tilknyttet Københavns Universitet. Mange andre steder på kloden tages der initiativer, der skal bidrage til det samme mål:at aflaste den svedende klode og at gøre kommende generationer opmærksomme på deres indflydelse på jordens processer.

Mest populær

Spise hjemme eller ude i aften? Fordele og ulemper

Aftenens måltid er en vigtig del af dagen, hvor man kan slappe af, nyde god mad og måske tilbringe tid med familie...

Spar på energien med Smart Home produkter

De senest år har priserne været på himmelflugt, og det har gjort det gevaldigt dyrere at være dansker. Det er blevet mere...

Tips til forskellige oddstyper du kan placere på AGF

AGF er Aarhus' hjerteklub inden for fodbold. Hvis du elsker at følge med i deres kampe, og måske overvejer at oddse på...

Sjove ting at give sig til i Aarhus denne sommer

På billedet ses ARoS Kunstmuseum, som er på listen over spændende ting, der er at give sig...